Een vertrouwenscontactpersoon op alle Haagse sportverenigingen
Het wordt vanaf 1 september 2025 verplicht om te voldoen aan de basisvoorwaarden voor een positieve sportcultuur. Eén van deze basisvoorwaarden is het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) op jouw sportvereniging. Op zaterdag 22 maart organiseerde NOC*NSF de verplichte scholing voor (aankomende) vertrouwenscontactpersonen in Den Haag.
De drie basisvoorwaarden
De drie basisvoorwaarden vormen de basis voor een positieve sportomgeving, waarin iedereen zich veilig, welkom en gerespecteerd voelt. Vanaf 1 september zijn de Haagse sportverenigingen verplicht om aan deze basisvoorwaarden te voldoen. Dat betekent dat elke vereniging moet beschikken over een gedragscode, VOG's voor iedereen op de vereniging die werkt met jeugd of kwetsbare doelgroepen en een vertrouwenscontactpersoon moet aanstellen. Om verenigingen hierbij te ondersteunen, faciliteert WSDH verschillende workshops en scholingen, zoals de scholing vertrouwenscontactpersoon.
Scholing vertrouwenscontactpersoon
Op 22 maart verzamelden (aankomende) vertrouwenscontactpersonen van uiteenlopende sportverenigingen in Den Haag zich bij Sportcampus Zuiderpark voor de scholing. Na een kennismakingsrondje stonden de vertrouwenscontactpersonen stil bij de vraag wat grensoverschrijdend gedrag in de sport nu precies is. In een filmpje werd duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag verschillende vormen kan aannemen en dat het soms best lastig is om het te herkennen en te weten hoe je vervolgens moet handelen. Daarom is de vertrouwenscontactpersoon in het leven geroepen. Vanaf 1 september is elke Haagse sportvereniging verplicht om een VCP aan te stellen die de scholing van NOC*NSF heeft gevolgd. Wij adviseren de verenigingen om een mannelijke en een vrouwelijke vertrouwenscontactpersoon aan te stellen.
Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?
Tijdens de scholing werd er uitgebreid stilgestaan bij het functieprofiel van de vertrouwenscontactpersoon. De VCP is een onafhankelijk persoon bij wie iedereen op de vereniging terecht kan. Hij/zij is het eerste aanspreekpunt bij meldingen, vragen of twijfels over grensoverschrijdend gedrag. De gesprekken die de vertrouwenscontactpersoon voert, zijn vertrouwelijk. Naast het bieden van een luisterend oor kan de vertrouwenscontactpersoon meedenken met de melders en advies geven over eventuele vervolgstappen. Een andere taak van de VCP is het verenigingsbestuur adviseren en meedenken over het beleid voor een positieve sportcultuur.
Een luisterend oor en gesprekstechnieken
Aan de hand van verschillende cases gingen de vertrouwenscontactpersonen aan de slag met het leren luisteren, signaleren en het gesprek voeren met de melder. Het is van belang dat je als vertrouwenscontactpersoon bekend en zichtbaar bent op de vereniging. Tijdens het vertrouwelijke gesprek bied je een luisterend oor en stel je de melder op zijn/haar gemak. Ook is het handig dat je weet naar welke instanties je de melders door kunt verwijzen. Als VCP los je namelijk niet de problemen op, maar schets je de route-opties voor de melder en verwijs je door.
Word jij ook een vertrouwenscontactpersoon?
Heeft jouw vereniging nog geen vertrouwenscontactpersoon en wil jij deze rol op je nemen, of ken je iemand die hier geschikt voor is? Geef het aan bij jouw vereniging en volg de scholing. Na de scholing mag je aan de slag als vertrouwenscontactpersoon en voldoet jouw vereniging aan deze basisvoorwaarde.