In de derde editie van Den Haag aan de bal spreken wij met Ron Jansen, voorzitter, en Teun Tolenaars, secretaris bij H.V.V. Laakkwartier. Ron en Teun vertellen ons meer over de open club, het creëren van een positieve sportcultuur en de Haagse Norm.
Het is woensdag elf uur ’s ochtends wanneer ik Ron en Teun ontmoet in de kantine van H.V.V. Laakkwartier. Een van de weinige momenten waarop er verder niemand in de kantine te vinden is en de voetbalvelden leeg zijn. “Dat is de rest van de week wel anders”, vertelt Ron. H.V.V. Laakkwartier is naast een voetbalvereniging namelijk ook een Buurthuis van de Toekomst. Wat dat precies inhoudt, vertellen Ron en Teun later meer over.
Teun is sinds 2009 de secretaris van H.V.V. Laakkwartier. In zijn jeugd was Teun al op de Laakse voetbalvereniging te vinden als speler. Na een aantal jaar andere functies te hebben vervuld bij voetbalverenigingen, zoals bij sv Voorburg, werd hij benaderd door het bestuur van Laakkwartier met de vraag of hij niet weer iets voor deze vereniging kon betekenen. Ron is iets meer dan vijftien jaar voorzitter. Ook is hij bestuurslid van de Stichting H.V.V. Laakkwartier in de Maatschappij. Onlangs heeft hij zijn afscheid als voorzitter aangekondigd. “Na vijftien jaar is het tijd voor een ander geluid. Het geeft mij wat meer tijd voor familie en werk en voor de vereniging is het goed om vers bloed te krijgen. Natuurlijk blijf ik nog wel betrokken bij Laakkwartier, met name bij de sponsoring en de stichting”, vertelt Ron. De voetbalvereniging ligt midden in de wijk Laakkwartier. Zij is in 1920 opgericht en viert dit jaar haar 105-jarig jubileum. “Sinds 1937 zijn wij op deze locatie gevestigd. Omdat de vereniging centraal in de wijk ligt, zijn veel bewoners van deze en omliggende wijken lid van de vereniging. We tellen inmiddels 700 leden en hebben teams voor verschillende groepen, zoals meisjes, jongens, senioren, G-voetbal en walking football, vertellen Teun en Ron.
In 2012 werd H.V.V. Laakkwartier uitgeroepen tot buurthuis van de toekomst. “Dat betekent dat we naast voetbalactiviteiten ook onze accommodatie beschikbaar stellen voor maatschappelijke doeleinden. Zo verhuren we de ruimtes , vinden hier activiteiten en overleggen van het wijkberaad plaats, zijn er bingomiddagen voor ouderen, is er in samenwerking met Middin een dagbesteding, wordt er in het gymzaaltje boven judo en taekwondo gegeven en komen hier senioren sporten met de buurtsportcoach. Er is de hele week door leven in de brouwerij”, vertelt Ron. “De mensen van de dagbesteding verrichten hand- en spandiensten voor de vereniging en in ruil daarvoor stellen wij onze kantine ter beschikking en sporten zij twee keer per week. Een mooie wisselwerking”, voegt Teun hieraan toe.
Dat Laakkwartier meer dan voetbal is, is niet onopgemerkt gebleven. In 2013 kwam Louis van Gaal de ‘Meer dan Voetbal Award’ uitreiken. Ook is in de kantine van de vereniging het Sportakkoord getekend door voormalig minister van VWS Conny Helder. Zij maakte destijds de opmerking dat Laakkwartier een goed voorbeeld is van hoe een vereniging er in haar ogen uit zou moeten zien. “Een mooi compliment”, blikt Ron terug. Ook heeft de vereniging een aantal jaar terug een koninklijke onderscheiding gekregen en worden de jaarlijkse oefenwedstrijden van ADO Den Haag gespeeld op het complex.
“Laakkwartier zou ik omschrijven als een echte open club. Naast dat we op verschillende manieren maatschappelijk betrokken zijn, is bij ons iedereen welkom. Ik gebruik graag de metafoor van een kleurboek. Wij bepalen de kleurplaat, maar met welke kleurtjes de leden het inkleuren maakt ons niet uit. Zolang er maar binnen de lijnen wordt gekleurd. Zowel de leden van de vereniging als het bestuur zijn een goede afspiegeling van de wijk. Er komen hier mensen van allerlei verschillende achtergronden: jong en oud, mensen met een beperking, diverse culturen en meisjes en vrouwen. We zijn altijd op zoek naar een goede combinatie van gezelligheid, prestatie en het op orde hebben van de accommodatie”, vertellen Teun en Ron.
Laakkwartier was ook al aangesloten bij de eerste versie van de Haagse Norm. Ron: “Louis van Gaal vertelde eens dat wij als vereniging in het befaamde Laakkwartier met hetzelfde probleem te maken hebben als hij; een imagoprobleem. Vaak wordt alleen de negatieve kant van de wijk belicht, waardoor er een stigma ontstaat. Dat willen wij bestrijden door ons te focussen op de positieve kant. Er gebeurt ook veel goeds in de wijk, evenals op onze vereniging. Wij proberen gastvrij te zijn en onze kantine is bijna altijd open, waardoor mensen nooit voor een gesloten deur staan. Toentertijd waren wij bij de eerste versie van de Haagse Norm aangesloten omdat we ook eens alle positieve gebeurtenissen rondom onze vereniging, maar ook het hele Haagse voetbal, willen laten zien.”
Er ging een tijd overheen voordat er een vervolg werd gegeven aan de Haagse Norm. H.V.V. Laakkwartier zat al die tijd niet stil en bleef zich bezig houden met en creëren van een positieve sportcultuur. “Dat doen wij op verschillende manieren”, vertelt Ron. “We proberen al onze leden natuurlijk normen en waarden bij te brengen waar ze niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten iets aan hebben. Daarnaast nemen wij deel aan verschillende projecten; van de KNVB tot de John Blankenstein Foundation. Wanneer er iets niet door de beugel kan, spreken wij mensen aan op hun gedrag. We hebben gedragsregels opgesteld en bekend gemaakt. Ook hebben we twee vertrouwenscontactpersonen; een man en een vrouw, die onafhankelijk te werk gaan. We zijn nu bezig met het aanvragen van een VOG voor alle trainers die er over een dienen te beschikken.” Wat ook opvalt, is dat het bestuur een goede afspiegeling is van de wijk Laakkwartier. “We hebben een diverse vereniging en dat betekent dat we ook een divers bestuur nodig hebben. Iedereen beleeft sport op een andere manier en dat moeten wij respecteren.” Teun: “De leden van het G-voetbal zijn echt een verrijking voor de club. In samenwerking met ADO Den Haag hebben de meiden van de MO13 en MO15 het traject Leven als een ADO-prof gevolgd, waar zij veel hebben geleerd over normen, waarden, communicatie, voeding en over het gebruik van social media.”
Toen Laakkwartier weer werd gevraagd om deel te nemen aan de pilot van de Haagse Norm, hoefde het bestuur niet lang na te denken. “Er gebeurt veel in de maatschappij; polarisatie, discriminatie en geweld, bijvoorbeeld. Als vereniging moet je er enerzijds voor zorgen dat je weet wat er speelt, maar tegelijkertijd moet je voorkomen dat deze problemen jouw vereniging binnenkomen. Natuurlijk gebeurt er in het Haagse voetbal weleens wat en daar moeten wij niet voor weglopen. Daarom is het goed dat er nu elf Haagse voetbalverenigingen bijeen zijn gekomen en wij gezamenlijk kunnen optreden”, legt Ron uit. “Het belangrijkste is denk ik dat wij de andere verenigingen beter leren kennen en dat je elkaar hierdoor sneller kunt aanspreken. Met de Haagse Norm wordt er beter naar elkaar geluisterd, waardoor er ook meer begrip voor elkaar ontstaat”, vertelt Teun.
Naast ‘begrip’ zijn er nog drie andere kernwaarden van de Haagse Norm. De tweede kernwaarde, verbinding, werd op de vereniging door een droevige gebeurtenis duidelijk. “Vijf jaar geleden is onze aanvoerder van het eerste team door zinloos geweld doodgestoken. Dit gebeurde niet op onze vereniging, maar omdat H.V.V. Laakkwartier zoveel voor hem betekende, hebben wij in goed overleg met de ouders, leden en het bestuur een stille tocht georganiseerd op onze accommodatie tijdens Eerste Kerstdag. Hier zagen we dat iedereen in en rondom de wijk zich verbroederde. Het maakte voor even niet meer uit dat een Islamitische stille tocht plaatsvond op een christelijke feestdag. Ruim drieduizend mensen verzamelden zich op de vereniging om onze aanvoerder te herdenken”, vertelt Ron. “Het verenigen zit ook in het woord ‘vereniging’, waarin mensen ervoor kiezen om zich met een bepaald doel aan elkaar te verbinden. Ik vergelijk het altijd met de vijf Olympische ringen. De ringen hebben allemaal een andere kleur, maar zijn toch met elkaar verbonden. Dat is op onze vereniging ook het geval. We hebben uiteenlopende leden, die behoren tot een bepaalde ring. Er zijn ook leden die de verbindende factor zijn tussen de ringen. Zij brengen de ringen samen. Deze mensen heb je nodig op een vereniging. Dat vergt een goed bestuur, die deze mensen kan identificeren, maar soms ontstaat zo’n rol ook onbewust. Deze mensen kunnen een vrijwilligersfunctie op zich nemen, maar zijn soms ook clubiconen, of gewoon een bekend gezicht op de club”, aldus Ron.
De derde kernwaarde is ontwikkeling. “Dat zie ik terug in twee aspecten. Als voetballer probeer je jezelf te ontwikkelen door het meest maximale eruit te halen. Maar ook buiten de sport ontwikkelen mensen op een vereniging zich. Zo heb ik op de voetbalvereniging geleerd hoe ik moet presenteren en met weerstand moest omgaan en dat kwam later op mijn werk van pas. Ontwikkelen kan ook op het gebied van de club doorontwikkelen. Dat doen wij bijvoorbeeld met het Buurthuis van de Toekomst. We gaan mee in maatschappelijke ontwikkelingen en maken van onze vereniging een open club. Ook ons kader heeft ontwikkelingsmogelijkheden, bijvoorbeeld door de trainerscursussen die wij in samenwerking met de KNVB en ADO Den Haag aanbieden”, vertelt Ron.
Ook veiligheid staat bij Laakkwartier hoog in het vaandel. Ron: “Veiligheid is niet meer vanzelfsprekend. Vroeger was er meer sociale controle dan nu. Wij proberen iedereen in een veilige omgeving te laten sporten. Dat kunnen we niet garanderen, maar we kunnen er wel alles aan doen.” Teun vertelt over de extra maatregelen die zij hebben genomen rondom het meisjesvoetbal: “Wij hebben met de ouders afgesproken dat als de meisjes na een training binnen een halfuur niet thuis zijn, zij direct contact met ons kunnen opnemen. Wij zien dat ook als een van onze taken binnen de vereniging.” Naast veiligheid op het veld, is er bij Laakkwartier aandacht voor veiligheid in de wijk. Zo heeft de vereniging veel contact met de politie en jeugdzorgorganisaties, organiseert zij sessies over babbeltrucs en valpreventie voor ouderen en kunnen mensen die het moeilijk hebben bij iemand van de vereniging terecht.
Teun kijkt positief naar de pilot van de Haagse Norm. “Het is nu gemakkelijker om contact met elkaar op te nemen en als er wat is, kunnen we elkaar benaderen. Voor in de toekomst hoop ik dat ook de andere Haagse voetbalverenigingen zich aansluiten en misschien ook wel de voetbalverenigingen van omliggende gemeenten. Daar spelen wij ook tegen en uiteindelijk is het aan ons allen om er een veiligere en leukere voetbalwereld van te maken.” Ron voegt daaraan toe: “Voor onze vereniging en de wijk hoop ik dat wij het stigma kunnen doorbreken. Omdat wij midden in het Laakkwartier liggen, is het nieuws rondom de wijk vaak negatief, terwijl er zoveel mooie dingen gebeuren. Dat gebeurt met het Haagse voetbal nu ook. Samen moeten we de voetbalwereld een beetje mooier maken en de mensen laten zien wat er allemaal wel goed gaat.”