Respect en inclusie

Respect en inclusie in de samenleving en de sport

In de huidige samenleving is er steeds meer aandacht voor respect en inclusie. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de vele regenboogvlaggen en regenboogarmbanden in de maatschappij en in de sport in het bijzonder. Om sportverenigingen te ondersteunen op dit thema, heeft NOC*NSF de Richtlijn gender en seksediverse personen ontwikkeld. In deze richtlijn staan onder andere de belangrijkste begrippen gedefinieerd, staan praktische tips voor een inclusieve sportomgeving en staat een inclusiecontrolelijst. WSDH werkt voor het thema respect en inclusie nauw samen met de John Blankenstein Foundation binnen de Alliantie Gelijkspelen. De Alliantie Gelijkspelen is een samenwerkingsverband waarbinnen verschillende organisaties samenwerken om acceptatie van LHBTI+ personen in de sport te bevorderen. Hieronder licht de John Blankenstein Foundation haar missie en ondersteuning voor sportverenigingen toe.

De John Blankenstein Foundation

Sport is voor iedereen. Dat lijkt vanzelfsprekend maar voor een groot aantal LHBTI+ personen is dat niet zo. De seksuele geaardheid, genderidentiteit en/of genderexpressie kan wel degelijk van invloed zijn op de sportparticipatie. Veel LHBTI+’ers nemen afscheid van hun sportclub en stoppen met sporten als zij merken dat zij “anders” zijn dan hun teamgenoten en zij er binnen hun vereniging niet over kunnen of willen praten. Soms omdat het niet veilig voelt en soms omdat het ook niet veilig is.

De John Blankenstein Foundation (JBF) vindt dat iedereen hun sport moet kunnen uitoefenen waar en wanneer men dat wil. De JBF is expert op het snijvlak van sport en LHBTI+ en weet veel over stereotypering, pestgedrag en uitsluiting en weet dit, als men echt bereid is, om te buigen naar inclusie en een veilig sportklimaat waar iedereen zijn of haar talent kan ontplooien. Het volledige aanbod van de JBF is op de website te vinden.

Homoseksualiteit in de sport

In de podcastserie De Schaduwspits gaan Rivkah, Jeroen en Winfried – alledrie LHBTI’ers en journalisten bij de NOS – in gesprek met (oud) sporters over het thema homoseksualiteit in de sport. Zij gaan op zoek naar het ongemak van de kleedkamer, nemen deel aan een workshop en gaan in gesprek met oud-olympisch zwemmer Johan Kenkhuis en talentvolle sporters. Nieuwsgierig geworden? Luister via de link hieronder naar de podcastserie:

Luister De Schaduwspits serie via Spotify

Contact

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met onze coördinator positieve sportcultuur, Keeley Heijdeman.

 

 

Meer lezen

Ga door naar het volgende onderwerp binnen positieve sportcultuur of bekijk een van de overige onderwerpen.

Volgende pagina: Normen, waarden en gedragscode